Csoportos és egyéni családállítás

A család egy energetikai rendszer, egy mező. Mint minden rendszernek, a családnak is megvannak a rá jellemző működési szabályai, melyek mentén igyekszik megőrizni az egyensúlyát. Állandóságra törekszik. Teljességre van szüksége. Mindenkinek, aki a családhoz tartozik, helye van a családrendszerben. Ha valaki valamilyen okból kifolyólag kirekesztődik, a rendszer egyensúlya megbomlik. Számos esetben ez a megbomlott egyensúly húzódik a párkapcsolati problémák, egészségügyi gondok, egyéb megoldatlan konfliktusok hátterében.

A családállítás segítségével megláthatjuk, hogy a tudattalanunkban, milyen olyan minták vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a saját sorsunkat, életünket éljük. Alapját négy klinikai terápiás módszer adja: Böszörményi-Nagy Iván kontextuális terápiája, Virginia Satir családterápiája, valamint Szondi Lipót sorsanalízise, kiegészülve a viselkedésbiológusok megfigyeléseivel.

Bert Hellinger német terapeuta szerint a sorsunk elválaszthatatlanul összefonódik családunk sorsával. A családot egy közös lélek mozgatja, amely a távoli családtagok sorsa közt is szoros kapcsolatot teremthet. A „Hellinger féle” családfelállítás során, a csoport tagjai a térben megjelenítik, „felállítják” az adott család viszonyait, feltárva a jellemző mintázatokat.

​Családfelállítás előtt, célszerű megfogalmazni egy témát vagy problémát, amivel az adott állítás során szeretnénk dolgozni, vele kapcsolatban nagyobb rálátást, mélyebb megértést kapni.

Scroll to Top